Haberler Test Kiti Turkey

BETAM’ın Çağrısıyla Bilim İnsanları Hızlı Tanı Kiti Üretecek

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Elektronik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BETAM) yeni koronavirüse yönelik hızlı tanı kiti geliştirmek için bilim insanlarına yaptığı “birlikte üretelim” çağrısı olumlu sonuçlandı. Merkezin davetiyle farklı üniversitelerden bilim insanlarının oluşturduğu 11 kişilik ekip virüsle mücadele için çalışmalara başlıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öncülüğünde; Gebze Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi ve Diamega Biotechnology’den bilim insanlarının oluşturduğu ekip hızlı tanı kiti geliştirmek için çalışmalara başlıyor. Ekipte; BETAM Müdürü Doç. Dr. Sadullah Öztürk, Prof. Dr. Işıl Kurnaz, Prof. Dr. Damla Arısan, Doç. Dr. Atilla Akdemir, Doç. Dr. Serap Derman, Doç. Dr. Seda Nur Topkaya, Dr. Öğr. Üyesi Özcan Erdoğan, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özbil, Dr. Arif Engin Çetin, Çağrı Faydacı ve Saddam Heyderov yer alıyor.

BETAM bünyesinde ilk etapta 10 bin hızlı tanı kiti üretilmesi planlanıyor. Hızlı tanı kitlerinin hastalığın tespiti için çok önemli olduğunu bu nedenle merkezin kaynaklarını salgınla mücadele yöntemlerinde kullanacaklarını söyleyen Doç. Dr. Sadullah Öztürk, “Ne kadar çok enfekte olmuş hasta tespit edilebilirse izolasyon o kadar çabuk sağlanır ve yayılmanın önüne geçilir. İlk etapta 10 bin adet üretmeyi planladık ancak bu sayının üzerine çıkacağız.” diyor.

Source: https://www.fsm.edu.tr/haber/BETAMin-cagrisiyla-bilim-insanlari-hizli-tani-kiti-uretecek2020-03-29-16-57-10pm

Leave a Comment