Haberler Halk Sağlığı Maske Turkey

Yıldız Kuluçka Merkezi Girişimcisi, Uzun Ömürlü Ve Fonksiyonel Yüz Maskesi Geliştirdi

SAĞLIKÇILARIN İSTEDİĞİ SİPERLİĞİ FERGE ÜRETİYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle başta sağlık çalışanları olmak üzere birçok kişinin kullandığı yüz siperliklerini takanlar buğu yapma, hareket ve görme kısıtlılığı, sterilize edilmeme gibi bazı problemler yaşıyor. TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği ile Yıldız Kuluçka Merkezi’nde kurulan Ferge Mühendislik, Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi danışmanlığında bu sorunları ortadan kaldıran bir yüz siperliği geliştirdi.  TÜBİTAK  1507 Covid 19 çağrısı kapsamında desteklenen bu siperliğin üretimine haziran ayında başlanacak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını kişisel koruyucu malzemeleri hepimiz için önemli hale getirdi.  Görünen o ki her ne kadar hayat normale dönse de aşı bulunana kadar maskeler hayatımızın olmazsa olmazı olacak.  Ancak maskeler konusunda kamuoyunda ciddi tartışmalar söz konusu. Bir taraftan koruyuculukları sorgulanıyor, bir taraftan birkaç saat sonra steril olma özelliğini kaybettikleri. Bu nedenle artık sokakta maskelerin üzerine siperlik takmış kişileri görmeye başladık. Ancak başta sağlık çalışanları olmak üzere birçok kişinin kullandığı yüz siperliklerini takanlar bazı problemler yaşıyor.  Buğu yapma, yüzde yara oluşturma, hareket ve görme kısıtlılığı, ağrı yapma, sterilize edilememe gibi şikayetler kullanım verimini düşünüyor. Yıldız Kuluçka şirketlerinden biri olan Ferge Mühendislik, sağlık çalışanlarından topladığı bu geri bildirimle sterilize edilebilir uzun ömürlü hızlı üretilebilir silikon yüz siperliği geliştirdi. TÜBİTAK 1507 Covid- Proje çağrısı tarafından desteklenen bu proje için çalışmalara başladıklarını söyleyen Ferge Mühendislik kurucusu Fatih Erdoğmuş, üzerinde çalıştıkları yüz siperliğinin özelliklerini şöyle anlatıyor:

“Mevcutta kullanılan siperlikler görüş kalitesi düşük ve tek kullanımlık olmasına rağmen defalarca kullanılmak zorunda kalıyordu. Ferge, daha az buğu yapan, steril edilebilir, 20 haftadan uzun süre kullanılabilir, görüş kalitesi iyi, ciltte yara yapmayan siperlikler geliştiriyor. Projemizde fikrin oluşumu, fon bulunması, proje yazımı yönetimi ve yürütülmesi, paydaşların bir araya getirilmesi, çıkacak fikri ve sınai hakların yönetimi, bunların ekonomik katkıya dönüşmesi ve ticarileştirilmesi konusunda Yıldız TTO’dan destek alıyorum.”

14 BİN KİŞİYE İSTEKLERİ SORULDU

Bu siperliğin sadece Covid 19’a özel olmadığını, tüm damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar için geçerli olduğunu dile getiren Erdoğmuş üretime haziran ayında geçeceklerinin altını çiziyor. Erdoğmuş, projeyle ilgili sürecin detaylarını ise şu sözlerle paylaşıyor:

“Nisan ayında TÜBİTAK tarafından Covid-19 özelinde çok hızlı bir proje çağrısı açıldı. Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi danışmanlığında projemizi hazırladık ve TÜBİTAK’a sunduk. Nisan ayı içerisinde de sonuçlandırıldı. Onaylanan 35 projeden birisi de bizim önerdiğimiz yüz siperliği projesi oldu. Proje süresi olarak 9 ay tanındı. Fakat biz salgında hızla fayda sağlayabilmek için 3 ay içinde Yıldız Protatip Atölyesi’nde bu projeyi tamamlayabileceğimize inandık ve o şekilde öneri sunduk. Çünkü efektif kullanılabilen yüz siperliklerine sahada çok acil ihtiyaç var. Sosyal medya aracılığıyla 14 binden fazla kişiye ulaşarak siperlik kullananlara ‘Şu an kullanılan yüz siperliklerinde değişmesini istedikleriniz neler?’ diye sorduk. Gelen geri bildirimler doğrultusunda tasarımı geliştiriyoruz. Sağlık çalışanlarının yanında tüm vatandaşlarında kullanabileceği hem de ulaşılabilir fiyatta yeni bir siperlik olacak. İhracat potansiyeli de yüksek bir ürün ama şu an için ticari kaygılardan çok sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Böylelikle bir daha benzer bir salgın olduğunda daha hazırlıklı olmamızı sağlayacak bir ürünümüz daha hazır olacak.”

Source: https://www.yildizteknopark.com.tr/tr/duyuru/yildiz-kulucka-merkezi-girisimcisi-uzun-omurlu-ve-fonksiyonel-yuz-maskesi-gelistirdi-22988.html

Leave a Comment