Haberler Teknoloji Yaşam

COVID-19 Vakaları Atık Sular Yardımıyla İzlenebilir

Atık Su Tesisi

Çeviren: Furkan Koca – TABİP

Şehirlerdeki atık su, COVID-19’un, yayılmasını ve bulaşıcılığını gözlemlemek için kullanılabilir.

Japonya’daki Hokkaido ve Yamanashi Üniversitesi’nden akademisyenlerin bulunduğu uluslararası bir araştırma grubu tarafından “Science of the Total Environment” dergisinde yayınlanan inceleme makalesi, atık suyun COVID-19 vakalarının izlenmesindeki önemini ve virüs salgınlarının önüne geçebilmek için daha ileri düzeyde araştırmaların yapılmasının gerekliliğini vurguluyor.

Bugüne kadar ortaya konan bulgulardan COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün temel olarak kişiden kişiye nefes yoluyla, aerosol ve damlacıklarla, ellerle veya bulaşıcı maddeler yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Bununla birlikte COVID-19 hastalarında ishal gibi hastalıkların belirti göstermesi de gittikçe artan bir durum olmakla beraber virüsün genetik materyali sadece hastaların dışkısında değil aynı zamanda atık sularda da bulunmuştur.

Hokkaido Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Masaaki Kitajima;

“Atık sulardaki SARS-CoV-2 genetik materyalinin varlığı, bir bölgede COVID-19’un yayılmasını izleme fırsatı sunabilir. Bugüne kadar atık sular salgın hastalıkların izlenmesinde yaygın olarak kullanılmamasına rağmen yapılan son araştırmalarla beraber bu konu dikkat çekmeye başladı.”

Araştırmaya göre, COVID-19’un izlenmesi için atık su kullanımı klinik testlerde birçok avantaj sağlıyor. Buna göre,  virüs partiküllerinin az olduğu vakalar ve asemptomatik vakalar tespit edilebiliyor. Bu da yeni vakaların oluşması noktasında erken uyarı sistemi oluşturuyor.

Uzmanlar bu yöntemin, hastalıklarda klinik teşhis ve raporlama imkânının kısıtlı olduğu gelişmekte olan ülkeler için önemli bir fayda sağlayacağını söylüyor.

Bununla birlikte, makale aynı zamanda atık su izleme ile ilgili çeşitli zorlukları da vurguluyor.

“SARS-CoV-2 için çevresel gözetim programları geliştirmek için birçok çaba gösterilmesine rağmen, konuyla ilgili bilgimiz hala sınırlı ve COVID-19 salgınlarını izlemek için atık suyu güvenilir bir şekilde kullanabilmemiz için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” diyor Kitajima.

Kaynak: https://www.global.hokudai.ac.jp/blog/using-wastewater-to-monitor-covid-19/

Leave a Comment