Biyoloji Haberler Turkey

T Hücresi Nedir, Corona Virüse Karşı Etkisi Ne? T Hücresiyle İlgili Detaylar

T hücreleri Covid 19’a karşı bağışıklık sağladığı yönünde bilim insanlarının yaptığı araştırmalara dahil oldu. İngiltere’de bilim insanlarının daha önce yaptığı çalışmalarda, Lenfosit de denilen T hücrelerinin koronavirüse karşı etkili antikorları geliştirdiğini vücuttaki enfeksiyonu temizleme işlevi gördüğünü ortaya koymuştu. Peki, T hücresi nedir? İşte, T hücresiyle ilgili detaylı bilgiler.

T hücreleri, lenfositlerin bir alt kümesini oluşturur ve bağışıklık yanıtında önemli bir yere sahip. Birçok araştırma T hücresinin korona virüste bağışıklık bakımından belirleyici rol oynayabileceğini iddia ediyor. Londra Üniversitesi King’s College’da immünoloji uzmanı ve Francis Crick Enstitüsü’nde araştırma ekibi başkanı Profesör Adrian Hayday, T hücreleri için “inanılmaz derecede önemli hücreler” diyor ve sadece antikorların koruyucu olmayacağını belirtiyor.

T HÜCRESİ NEDİR?

T hücreleri bir tür bağışıklık hücreleridir ve vücudu istila eden hastalık yapıcı patojenleri veya virüsün bulaştığı enfekte hücreleri tespit edip ortadan kaldırmakla görevlidirler. ‘T’ kısaltması timüsden gelmektedir ki timüs bu hücrelerin son olgunlaşma evrelerinin geçtiği organdır.

Sitotoksik T hücreleri (CD8+) enfekte hücreleri, tümör hücrelerini ve organ nakli ile gelen hücreleri yok eder. Bu hücreler ‘öldürücü’ veya sitotoksik hücrelerdir, zira tanıdıkları antijenler gösteren belirli hücreleri hedef alır, yok ederler.

Yardımcı T hücreleri (CD4+) bağışıklık yanıtında ‘aracı’ hücrelerdir. Etkinleştirildiklerinde, hızla çoğalıp sitokinler salarlar ki bu sitokinler efektör lenfosit fonksiyonunu düzenler veya ‘yardım eder’. HIV enfeksiyonunun hedeflerinden biri olarak tanınırlar ve CD4+ T hücrelerinindeki azalma AIDS’e yol açar. Bazı yardımcı T hücreleri, bir antijen vücuttan çıkarıldığında, bağışıklık yanıtını kapatan sitokinler salgılarlar.

Düzenleyici T hücreleri (CD4+CD25+), supresör T hücreleri olarak da bilinirler. Bu hücreler bağışıklık sisteminin etkinleşmesini bastırır ve bağışıklık sistemi homeostazını korurlar. Düzenleyici T hücrelerinin uygun biçimde görev yapamamaları durumunda otoimmün hastalıkları oluşabilir.

T bellek hücreleri: Hastalıkları bir kere geçirdikten sonra o hastalıkla tekrar karşılaşılması durumunda antikorların hızlı üretilmesini sağlar.

Etkili her bağışıklık yanıtı T hücrelerinin etkinleştirilmesini içerir; yine de T hücreleri özellikle, tümör hücrelerine ve vücut hücrelerinin içindeki patojenik organizmalara karşı savunma olan, hücre-aracılıklı bağışıklıkta önemlidirler.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/t-hucresi-nedir-corona-viruse-karsi-etkisi-ne-t-hucresiyle-ilgili-detaylar-41578154

Leave a Comment