Biyoloji Haberler Turkey

Kovid-19 Diken Proteini En Az 10 Şekle Bürünüyor

İngiltere‘de Francis Crick Enstitüsü Hastalığın Yapısal Biyolojisi Laboratuvarı’nda KOVİD-19’un enfeksiyon sürecini daha iyi anlamak için araştırmalar yapıldı. Korona virüs ile ilgili çıkan bilgiler oldukça dikkat çekiciydi. Araştırmalar sonucunda korona virüsün insan ACE2 proteinleri ile yeni tip koronavirüs diken proteinlerini laboratuvar ortamında karıştırdı. ACE2 reseptörlerine farklı bağlanma aşamalarında donan diken proteinlerinin yüksek çözünürlüklü on binlerce görüntüsü elde edildi ve diken proteininin ACE2 reseptörüne bağlanırken en az 10 şekil değişikliğine uğradığı gözlendi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bilim insanları, koronavirüsün enfeksiyon sürecini daha iyi anlamak için birtakım çalışmalar yaptı. Bu kapsamda da yeni ve detaylı bilgiler elde edildi.

ENFEKSİYON SÜRECİNİ ANLAMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI

LiveScience’ın haberine göre, İngiltere’de Francis Crick Enstitüsü Hastalığın Yapısal Biyolojisi Laboratuvarı’nda görevli bilim insanları tarafından Kovid-19 enfeksiyon sürecini daha iyi anlamak için bir çalışma yürütüldü.

ÖRNEKLERİ ELEKTRON MİKROSKOBUYLA İNCELEDİLER

Ayrıntıları Nature dergisinde yayımlanan çalışma çerçevesinde Donald Benton ve ekibi, insan ACE2 proteinleri ile yeni tip koronavirüs diken proteinlerini laboratuvar ortamında karıştırdı. Proteinleri “özel bir buz formunda bekletmek” amacıyla hızla dondurmak için çok soğuk likit etan kullanan ekip, örnekleri elektron mikroskobuyla inceledi.

10 ŞEKİL DEĞİŞİKLİĞİ

ACE2 reseptörlerine farklı bağlanma aşamalarında donan diken proteinlerinin yüksek çözünürlüklü on binlerce görüntüsü elde edildi ve diken proteininin ACE2 reseptörüne bağlanırken en az 10 şekil değişikliğine uğradığı gözlendi.

Laboratuvar ortamında diken proteininin ACE2 reseptörüne bağlanmak için şekil değişikliğini 60 saniyeden kısa sürede tamamladığına, öte yandan gerçek bir enfeksiyonda bütün bu sürecin daha yavaş olacağına işaret edildi.

“GRİP VE HIV’DE ÇOK DAHA BASİT ETKİLEŞME SÜRECİ VAR”

Benton, “Birçok aşı girişiminin ve teşhis çalışmasının hedefinde olduğundan” diken proteininin fonksiyonunu anlamanın önemli olduğunu vurgulayarak “Diken proteinlerine sahip birçok virüsle karşılaştırıldığında reseptöre bağlanma süreci çok karmaşık. Grip ve HIV’de çok daha basit etkinleşme süreci var.” ifadesini kullandı.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/09/28/kovid-19-diken-proteini-en-az-10-sekle-burunuyor

Leave a Comment