Haberler Halk Sağlığı Turkey Yaşam

Korona Virüs Aşısının Mucidi Şahin’den ‘Normalleşme’ Tarihi!

Koronavirüs aşısını bulan BioNTech şirketinin CEO’su Prof. Uğur Şahin, tüm dünyanın umudu haline gelen aşıya ilişkin tarihler paylaştı. Şahin, herkesin merak ettiği “Normale ne zaman dönülecek?” sorusunun yanıtını verdi.

Dünya manşetlerinde yer alan Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti, tüm dünyayı yasa boğan yeni tip koronavirüse karşı aşı müjdesini vermişlerdi. Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu söyleyerek normalleşme için de tarih verdi.

BioNTech ve ABD merkezli Pfizer’ın birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısının yüzde 90 başarıya ulaştığı açıklanmıştı.

Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının “virüsün başını ezip”, 2020’de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etmişti.

Pfizer ile BioNTech Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında, aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90’ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu kaydetmişti.

Ancak, deneme sonuçları henüz tüm detaylarıyla açıklanmadığı için, aşının semptomsuz enfeksiyonlarda da etkili olup olmadığı sorusu yanıtlanmış değil.

Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Şahin, “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlaması büyük bir etki yaratacaktır” dedi.

Geçen Pazartesi günü deneme çalışmalarının sonuçları açıklanıncaya değin aşının bağışıklık sisteminde yeterince güçlü bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını belirten Şahin, “Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık” diye konuştu. Uğur Şahin, BioNTech şirketini 2008’de eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte kurmuş. Her ikisinin de aileleri 1960’larda Türkiye’den Almanya’ya göçmüş.

‘Virüsün bulaşmasını önleyeceğine inanıyorum’ 

55 yaşındaki Şahin, geliştirdikleri aşının etkisine dair elde edilen sonuçlar nedeniyle, henüz resmen kanıtlanmış olmasa da, aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inanıyor.

Aşının “birden fazla şekilde” koronavirüse saldırdığını belirten Şahin, “Covid-19’un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz” diye konuştu.

BioNTech CEO’su, aşının vaka sayılarına çok büyük bir etkisi olmaması nedeniyle bu kış aylarının yine zor geçeceğini belirtti.

Şahin “Ben böyle yüksek etkili bir aşıyla insanlar arasındaki bulaşmanın azalacağına inanıyorum. Belki yüzde 90 değil, belki yüzde 50 oranında. Ancak bunun salgının yayılmasında büyük bir azalma getireceğini de unutmayalım” dedi.

BBC’de yayınlanan Andrew Marr Show programına katılan Uğur Şahin, aşının hastalığın bulaşmasını azaltacağına ve aşı vurulmuş bir kişideki semptomların gelişmesini engelleyeceğine inandığını söyledi.

Bilim insanı Şahin, aşının etkisinin yaz aylarında yoğun bir şekilde görüleceğini ve hayatın gelecek kış itibarıyla normale döneceğini söyledi.

Kendisine aşının ileri yaştakilerde gençlerdeki kadar etkili olup olmadığı sorulduğunda ise bu konuda gelecek üç hafta içinde daha iyi bir fikre sahip olmayı beklediklerini vurguladı.

Şahin, her şey yolunda giderse aşının dağıtımının yıl sonunda ve gelecek yıl başlarında başlayabileceğini vurguladı.

Aşının etkinliğiyle ilgili bazı önemli soruların önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlanabileceğini söyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini kaydetti.

‘En az bir yıllık koruma sağlayacak’ 

Konvansiyonel aşılarda virüsten genetik bilgi alınıp insan hücresinde bunlar çoğaltılırken, mRNA olarak bilinen yöntemde sadece virüsün genetik kodu yeterli oluyor, bu nedenle aşının üretim sürecinin üç ay kısaldığı belirtiliyor.

Şahin, Pfizer’ın geniş piyasalar için aşı üretimi deneyimi ile ilaçlarla ilgili düzenlemeleri yapan sağlık yetkililerinin hızlı tepkisi sayesinde aşı geliştirme sürecinin yıllar yerine sadece 10 ay sürdüğünü belirtiyor.

Aşının farklı yaş gruplarına farklı koruma düzeyleri sağlayıp sağlamayacağı sorusunun yanıtının üç hafta içinde belli olacağını ifade eden BioNTech’in kurucusu, farklı etnik gruplar üzerinde farklı etki gösterip göstermeyeceğinin de henüz netlik kazanmadığını söylüyor.

Şahin, aşının üçer hafta arayla koldan iki doz halinde yapılacağını ve böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını kaydediyor.

İtalya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, son 24 saatte 33 bin 979 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Salgının başlangıcından beri virüs kapan kişi sayısı 1 milyon 178 bin 529 oldu. Aktif Kovid-19 hasta sayısı 712 bin 490’a, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı 3 bin 442’ye ulaştı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı da son 24 saatte 546 artarak, 45 bin 229’a yükseldi. İyileşenlerin sayısı ise 9 bin 376 artışla 420 bin 810 oldu.

Kovid-19 verilerinin derlendiği Worldometers’e göre, ABD’de Kovid-19 bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 164 bin 959 artışla 11 milyon 235 bin 666’ya çıktı.

Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 1254 artarak 251 bin 285’e ulaştığı ülkede Kovid-19’dan iyileşenlerin sayısı 6 milyon 891 bini, toplam test sayısı da 166 milyon 837 bini geçti.

Fransa’da Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte hastanelerde 302 kişinin yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı 44 bin 548’e ulaştı.Ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 27 bin 228 artışla 1 milyon 981 bin 827’ye çıktı.

Son 7 günde tedavi altına alınan 17 bin 390 kişiden 2 bin 761’i yoğun bakımda bulunuyor.Ülkede Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı yüzde 16,9 oldu.

İngiltere’de son 24 saatte 24 bin 962 kişide daha koronavirüs tespit edildiği duyuruldu. Ülkede toplam vaka sayısı 1 milyon 369 bin 318’e yükseldi.

İngiltere’de son 24 saatte 24 bin 962 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiği, 168 kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı. Ülkedeki toplam vaka sayısı 1 milyon 369 bin 318, toplam can kaybı ise 51 bin 934 olarak duyuruldu.

Dünyada virüs bulaşan 38 milyon 1533 kişi iyileşti. Dünyada en fazla vakanın görüldüğü ilk 3 ülke, aynı zamanda en fazla hastanın iyileştiği ülkeler oldu. Hindistan’da 8 milyon 228 bin 637, ABD’de 6 milyon 891 bin 427 ve Brezilya’da 5 milyon 291 bin 511 kişi virüsü yenmeyi başardı.

İyileşenlerin sayısı, Rusya’da 1 milyon 439 bin 985’e, Arjantin’de 1 milyon 119 bin 366’ya ve Kolombiya’da 1 milyon 97 bin 576’ya ulaştı. Vaka sayısı 54 milyonu aşarken virüs nedeniyle 1 milyon 320 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-koronavirus-asisinin-mucidi-sahinden-normallesme-tarihi-6355407/30

Leave a Comment