Haberler Halk Sağlığı Turkey

İş Yerlerinde COVID-19’dan Korunmak İçin 20 Öneri

COVID-19’un en çok bulaştığı yerlerden biri de kuşkusuz çoğu zaman kuralların ihlal edildiği iş yerleri. İş yerlerinde, özellikle de açık ofislerde maske ve sosyal mesafenin dikkate alınmaması nedeniyle virüsün kolaylıkla yayıldığını vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “İş yerlerinde çay, kahve ve yemek molalarında maske çıkarıldığı için sosyal mesafe kurallarına çok dikkat edilmeli. Açık ofisler sık sık havalandırılmalı, masalar sosyal mesafe kuralları çerçevesinde düzenlenmeli” diyor.

COVID-19’un en çok bulaştığı yerlerden biri de kuşkusuz çoğu zaman kuralların ihlal edildiği iş yerleri. İş yerlerinde, özellikle de açık ofislerde maske ve sosyal mesafenin dikkate alınmaması nedeniyle virüsün kolaylıkla yayıldığını vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “İş yerlerinde çay, kahve ve yemek molalarında maske çıkarıldığı için sosyal mesafe kurallarına çok dikkat edilmeli. Açık ofisler sık sık havalandırılmalı, masalar sosyal mesafe kuralları çerçevesinde düzenlenmeli” diyor.

İşte Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko’nun, iş yerlerinde koronavirüsten korunmak için mutlaka dikkate alınması gereken önerileri…

  1. Açık ofis gibi iş yeri ve çalışma ortamlarında maske ağzı ve burnu tam olarak kapatacak şekilde kullanılmalı, eller sık sık yıkanmalı veya el dezenfektanı ile temizlenmeli.
  2. İş arkadaşlarıyla masalar arasına 1.5 metre mesafe konmalı, mümkünse masalar arası seperatörlerle ayrılmalı.
  3. Her çalışan yalnızca kendi telefon, kalem ve masasını kullanmalı, mümkün olduğunca diğer çalışanların ekipmanlarını kullanmaları engellenmeli.

KLİMA YERİNE CAMI AÇIN

  1. Klimalar virüs yayması açısından riskli. Temiz hava veriyorsa sorun yok ancak ortamın havasını filtre edip yeniden veriyorsa risk unsuru olabilir. Bu nedenle de özellikle açık ofislerde tüm gün birçok kişi bulunduğu için ortamın sık sık havalandırmasına özen gösterilmeli.
  2. Kalabalığın ve çalışanlar arasında temasın azaltılması için mümkünse 2 grup oluşturulup belli günlerde bir grubun, belli günlerde ise diğer grubun ofiste olması sağlanmalı.
  3. Çalışanlar özellikle dışarıdan geldiklerinde işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve sabunla yıkamalı.

ASANSÖR YERİNE MERDİVEN

  1. Ofislerde asansör kullanımına dikkat edilmeli, asansörler sosyal mesafeye göre düzenlenmeli ve fazla kişi aynı anda asansöre binmemeli.
  2. Mümkünse asansör yerine varsa merdiven tercih edilmeli.
  3. Asansör, kapı kolu gibi alanlara temas edildikten sonra eller mutlaka dezenfekte edilmeli.

KLAVYE VE TELEFONU DEZENFEKTANLA TEMİZLEYİN

  1. Bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfekte edilmeli.
  2. Defter, kalem gibi kırtasiye ürünler kişiye özel olmalı, ortak kullanılmamalı.
  3. Açık ofis ve işyeri temizliğinde özellikle sık dokunulan lavabo, tuvalet, merdiven korkulukları, kapı kolları ve musluklar sık sık temizlenmeli. Bu yüzeylerle temas edildikten sonra eller mutlaka dezenfekte edilmeli.
  4. Maskeler eller dezenfekte edilmeden çıkarılmamalı ve ortalıkta bırakılmamalı, çöpe atılmalı.

TABAĞINIZI KİMSE ELLEMEMELİ

  1. Maskeler belirli aralıklarla mutlaka yenisi ile değiştirilmeli.
  2. Kafeterya ve yemekhane gibi maskenin çıkarıldığı alanlarda da mesafe ve hijyene dikkat edilmeli. Mümkün olması durumunda çalışanlar vardiyalı şekilde yemek yemeli, temas azaltılmalı. Masa ve sandalyeler arasındaki mesafeye dikkat edilmeli. Bulaşıklar yüksek ısıda yıkanırsa kap, çatal, kaşık riskli değil. Ancak yıkandıktan sonra bunların herkes tarafından ellenmeden, doğrudan kişiye iletilmesi önemli. Paketlenmiş çatal-kaşıklar çözüm olabilir. Virüs, yemeklerle de bulaşmaz.
  3. Sosyal mesafe kurallarına özellikle açık ofislerde, yemek ve çay-kahve molalarında maske çıkarıldığında da dikkat edilmeli.

SERVİSTE YÜZEYLERE TEMASI AZALTIN

  1. Lavabo, mutfak gibi ortak kullanım alanlarının girişinde dezenfektan bulundurulmalı.
  2. Servis ve toplu taşıma aracını kullanan çalışanların araç içerisindeki yüzeylere teması mümkün olduğunca azaltılmalı. Serviste ve toplu taşıma kullanırken maske doğru şekilde takılı olmalı, maske ellenmemeli. Yüzeylerle temas sonrası eller dezenfekte edilmeli.
  3. Toplantılar mümkünse telekonferans veya videokonferans olarak yapılmalı, mümkün değilse daha az kişinin katılımıyla gerçekleştirilmeli.
  4. Hasta olanlar ve kendini rahatsız hissedenler işyerine gitmeyip evde dinlenmeli.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/12/15/is-yerlerinde-covid-19dan-korunmak-icin-20-oneri

Leave a Comment