Aşı Haberler Turkey

Pfizer-BioNTech’in Geliştirdiği Covid-19 Aşısına İsviçre’den Onay

İsviçre’de kamu sağlığı kurumu Swissmedic, Pfizer-BioNTech ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısına onay verdiğini duyurdu.

İsviçre, son haftalarda artan koronavirüs ölüm ve vakaları sebebiyle salgınla alakalı alınan önlemleri sıkılaştırmıştı.

Swissmedic’ten yapılan açıklamada Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği aşının yapılan testler sonrası güvenli olduğu sonucuna varıldığı ve olası risk faktörünün aşının yararına oranla çok düşük olduğu belirtildi.

İlk kez bir koronavirüs aşısına onay verdiklerini belirten Swissmedic Başkanı Raimund Bruhin, “Mevcut yasaların esnekliği vesilesiyle konu hakkında çok daha hızlı karar verebildik. Pfizer-BioNTech’in aşısı güvenlik, verimlilik ve kalite bakımından gerekli tüm şartlara sahip. Hastaların güvenliği özellikle aşının onayı söz konusu olduğunda temel bir ön şarttır.” diye konuştu.

Yaklaşık 8.6 milyon nüfusa sahip İsviçre’deki sağlık otoriteleri, 3 farklı firmayla yaptığı anlaşmalarla toplamda 16 milyon doza yakın aşı almayı hedefliyor.

Bu kapsamda Pfizer-BioNTech’ten 3 milyon, Moderna’dan 7.5 milyon ve AstraZeneca’dan 5.3 milyon doz aşı satın alınacak. Her bir vatandaşa iki doz aşı yapılması öngörülüyor.

İsviçre’de vaka sayısı 400 bini geçti, lokanta ve barlar yeniden kapandı

İsviçre’de son haftalarda her gün ortalama 4000 koronavirüs vakası görülürken, salgın sebebiyle 100’ü aşkın kişi hayatını kaybediyor.

Toplamda 400 bin vaka eşiğini geçen ülkede bugüne kadar 6000 kişi koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi. Son dönemde görülen artış sonrası cuma günü ülkedeki tüm lokanta barlar yeniden kapatılmıştı.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020/12/19/pfizer-biontech-in-gelistirdigi-covid-19-as-s-na-isvicre-den-onay

Leave a Comment