Haberler Halk Sağlığı İlaç Turkey

İltihaplı Romatizma İlaçları Ağır Covid-19 Hastalarını Ölümden Kurtardı: İngiltere Yaygın Kullanıma Başlıyor

Küresel bir araştırmada iltihaplı romatizma tedavisi için kullanılan sarilumab ve tocilizumabın yoğun bakımda tedavi gören corona virüs (Covid-19) hastalarının ölüm riskini yüzde 24 azalttığı ortaya konuldu. İlaçların kullanımı ile her 12 ağır hastadan birinin hayatının kurtarıldığı açıklayan araştırmacılar, aynı zamanda yoğun bakımda kalma süresinin 7-10 azaldığını açıkladı. Öte yandan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkedeki devlet hastanelerinin iki ilacı da bugünden itibaren yaygın olarak kullanılacağını duyurdu.

Bilim insanları, iltihaplı romatizmayı (romatoid artriti) tedavi etmek için kullanılan iki ilacın yoğun bakımda tedavi gören her 12 hastadan birinin hayatını kurtardığını açıkladı. Bununla birlikte araştırmacılar, “sarilumab”ın  sadece hayat kurtarmakla kalmayıp aynı zamanda hastaların yoğun bakımda geçirdikleri süreyi kısalttığını ifade etti.

SİTOKİN FIRTINASINI ÖNLEYEN İÇERİĞE SAHİPLER

Hem tocilizumab hem de sarilumab, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonu sonucunda ortaya çıkan sitokin fırtınasına proteinlerin etkisini azaltan IL-6 inhibitörleri içeriyor.

Çalışmanın sonuçları, dünya çapında 15 ülkede 3 bin 900’den fazla Covid-19 hastasını içeren Remap-Cap olarak bilinen bir klinik araştırmadan geliyor. En son çalışma, yoğun bakımda bulunan ve yaşamsal desteğe ihtiyaç duyan yetişkin Covid-19 hastalarındaki tocilizumab ve sarilumabın etkilerine baktı.

Araştırmacılar, iltihaplı romatizma ilaçlarıyla tedavi edilen Covid-19 hastalarını 21 gün boyunca izledi. Altı ülkeden 792 hastanın verileri, tocilizumab ve sarilumabın ölüm riskini ortalama olarak yüzde 24 oranında azalttığını ortaya koydu.

Bilim insanları, yoğun bakımdaki ölüm oranlarının  standart bakım verilen hastalarda yüzde  35,8 (142/397) iken, sadece tocilizumab verilenlerde yüzde  28 (98/350) ve sadece  sarilumab verilenlerde yüzde 22,2 (10/45) olarak açıkladı.  İki ilacın sonuçları birleştirildiğinde ise   standart bakıma sahip olan gruba kıyasla yüzde 27,3 (108/395) hastane ölüm oranı ve yüzde 24 görece azalma görüldü.

Çalışmanın baş araştırmacılarından biri olan  Imperial College London’dan Profesör  Anthony Gordon “12 hastayı tedavi edin ve bir hayat kurtarın. Bu büyük bir etki” ifadelerini kullandı.

YOĞUN BAKIM SÜRESİNİ 7-10 GÜN ARASINDA KISALTTI

Diğer taraftan bilim insanları, tocilizumab veya sarilumab verilenlerin daha hızlı iyileştiğini ve yoğun bakımı, standart bakıma sahip olanlara göre yaklaşık yedi ile 10 gün önce bıraktığını buldu.

Remap-Cap denemesinin yoğun bakım danışmanı ve Avrupalı ​​koordinasyon araştırmacısı Dr. Lennie Derde, pandeminin dünya çapındaki etkisi göz önüne alındığında, sonuçların oldukça önemli olduğunu ve dünya çapında on binlerce hayatın kurtarılabileceğini aktardı.

FİYATLARI 10 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Öte yandan, Oxford Üniversitesi’nde yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar ve küresel sağlık profesörü olan ve Covid hastalarını tedavi etmek için ilaçları test etmek için Recovery denemesini yöneten ancak Ramap-Cap’e dahil olmayan Peter Horby ise, bulguların yalnızca kritik hastalar için geçerli olduğunu vurgulayarak  tocilizumab ve sarilumab’ın  DAHA önce etkisi Covid-19’a karşı kanıtlanan deksametazondan çok daha pahalı olduğuna dikkat çekti. Deksametazon için hasta başına yaklaşık 5 sterline(50 Türk lirası), tocilizumab ve sarilumab 750 ile bin sterline (10 bin Türk lirası) mal oluyor.

Ancak Gordon, kurtaracakları hayatlar ve yoğun bakımda geçirilen süre üzerindeki etkisi göz önüne alındığında tedavilerin hala uygun maliyetli olduğunu söyledi. “Yoğun bakım ünitesinde bir gün, günde yaklaşık 2 bin  sterline mal olabilir ama buna değer” dedi.

İNGİLTERE YAYGIN KULLANIMA BAŞLIYOR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson kritik hastalığı olan Covid-19  hastalarında ölüm riskini neredeyse dörtte bir oranında azalttığını duyurulmasının ardından, dün gece iki ilaca ilişkin açıklama yaptı. Johnson, a tocilizumab ve sarilumab’ın Ulusal Sağlık Enstitüleri aracılığıyla anında sağlanarak “potansiyel olarak binlerce hayat kurtaracağını”  söyleyerek “’Size İngiltere liderliğindeki  bilimsel araştırmanın şimdi sıkı klinik deneylerden gelen sonuçlarını açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. İlaçlar yarından itibaren ülke genelindeki NHS’lerde kullanılmaya başlanacak” dedi.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/ilthapli-romatizma-ilaclari-agir-covid-19-hastalarini-olumden-kurtardi-ingiltere-yaygin-kullanima-basliyor,qWFvy9t9lEiVNhZX9i2FCw

Leave a Comment