Haberler Halk Sağlığı Turkey

COVID-19 Neden Ağır Geçiriliyor?

İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapılan çalışmada, COVID-19’u ağır geçirenlerin ya da hayatını kaybedenlerin hücrelerinde lektin proteinin az olduğu tespit edildi.

Koronavirüsün bazı kişilerde daha ağır seyretmesinin, hatta ölümle sonuçlanmasının nedeni bir çok bilim insanı tarafından araştırılıyor.

Araştırmalara bir yenisi de İstanbul Tıp Fakültesi tarafından eklendi.

380 kişi üzerinde yapılan çalışma, lektin geni eksikliğinin koronavirüsün ağır geçirilmesinin nedenlerinden biri olduğunu ortaya koydu.

İstanbul Tıp Fakültesi’ne ait araştırmada, virüsün ağır geçmesinden sorumlu bir gen daha tespit edildi.

Ağır geçmesinin sebebi lektik geni

İstanbul Tıp Fakültesi Moleküler Genetik Uzmanı Prof. Dr. Sacide Pehlivan, konuyla ilgili TRT Haber’e açıklamalarda bulundu.

Bu proteinin ismi mannoz binding lektin. Bizim vücudumuza giren mikroorganizmalarla savaşmada ilk asker olarak savaşan moleküllerin başında geliyor. Burada anlamlı bir derecede koronavirüs hastalarında proteinin eksik olduğunu ya da sentezinin onda bir oranda düştüğünü gösterdik

‘Lektin oranı düşükse protein verilip hastalığı hafif geçirmeleri sağlanabilir’

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, lektin eksikliğinden dolayı hastalığı ağır geçirenler için şunları söyledi:

“Lektin sentezinin analizini yapıp üretilen lektin proteinleri var. Zaten birkaç yıldan beri insanlar üstünde başka hastalıklarda deneniyor. COVID hastalığı gibi ciddi enfeksiyonlarda da denenmesi üzerine önümüzdeki dönemde çalışma yapılabilir. Daha önce çok ciddi COVID geçirmiş ya da ölümle sonuçlanmış COVID vakası olan kişiler bu testlere tabi tutulabilir. Özellikle lektin geni sentezinde bozukluk olup olmadığı test edilebilir. Bu düşükse COVID hastalığına yakalandıklarında lektin proteinleri bu kişilere verilip daha hafif geçirmeleri sağlanabilir. Tabii ki önce klinik çalışmalar yapmak gerekir.”

Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/saglik/covid-19-neden-agir-geciriliyor-553410.html

Leave a Comment