Haberler Halk Sağlığı Turkey

New York’ta Yeni Covid-19 Mutasyonu Tespit Edildi

ABD’li araştırmacılar, geçtiğimiz gün açıklanan Kaliforniya mutasyonunun ardından Güney Afrika mutasyonuna benzer daha bulaşıcı ve inatçı bir mutasyonun tespit edildiğini açıkladı. Columbia Üniversitesi Vagelos Doktorlar ve Cerrahlar Koleji araştırmacıları B.1.526 olarak adlandırılan yeni mutasyonun ilk olarak Kasım ayında New York’ta toplanan örneklerde tespit edildiğini ve Şubat ortasına kadar vakaların yaklaşık yüzde 12’sini oluşturduğunu bildirdi

ABD’de iki ayrı araştırma ekibi New York’un merkezinde ve kuzeydoğusunda endişe verici yeni bir Covid-19 mutasyonu tespit ettiklerini açıkladı.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki ekipler tarafından tespit edilen mutasyona genomik araştırmacıları tarafından B.1.526 adı verilirken şehrin büyük bir bölümünde mutasyonun tespit edildiğini açıkladılar.

Vücudun aşılara verdiği reaksiyondan kaçabilen ve daha yaygın hale gelebilen mutasyonun Güney Afrika mutasyonuyla bazı benzerlikler taşıdığı belirtildi.

SON BİRKAÇ HAFTADIR ARTIŞIN SEBEBİ TESPİT EDİLDİ

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki bir ekip, “Aralık sonundan Şubat ortasına kadar yeni mutasyonun tespit oranında istikrarlı bir artış gözlemledik. Son iki hafta içinde ise yüzde 12,7’ye varan endişe verici bir artışı tespit ettik” derken CNN’e konuşan ekip, “Son birkaç haftadır görülen endişe verici artış, bu mutasyon sebebiyle gerçekleşti” dedi.

Çalışma ekibini yöneten Columbia Üniversitesi’nden Araştırma Merkezi Direktörü Dr. David Ho, “Bu mutasyon muhtemelen New York’taki evlerde ortaya çıktı” dedi. Ho, “Virüsler her zaman mutasyona uğrar. Ne kadar çok insan enfekte olursa ve ne kadar uzun süre enfekte olursa, virüslerin değişme şansı o kadar artar. Bir hastanın vücuduna bir virüsün milyarlarca kopyası girebilir, içeride değişebilir veya mutasyona uğrayabilir” şeklinde konuştu.

KALİFORNİYA MUTASYONU TESPİT EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz gün Kaliforniya San Francisco Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmada, Covid-19’un daha fazla bulaşıcı ve şiddetli hasta edici yeni bir varyantının bulunduğu belirtilmişti.

Söz konusu araştırma ekibinin, 1 Eylül 2020-29 Ocak 2021’de eyaletin 44 bölgesinden 2 bin 172 test örneği üzerinde yaptıkları inceleme sonucu Covid-19’un yeni türüne rastladıkları kaydedilen araştırmada, “B.1.427/B.1.429” veya “20C/L452R” adı verilen yeni türün İngiltere ve Güney Amerika’da ilk kez ortaya çıkan Covid-19 varyantlarından farklı bir mutasyon modeli sergilediğine dikkat çekilmişti.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/new-yorkta-yeni-covid-19-mutasyonu-tespit-edildi,_RSlPs5Oo0iBXcmWhcTM_Q

Leave a Comment