Haberler Halk Sağlığı Turkey

Koronavirüs Yoğun Bakımından Çarpıcı Uyarı: İşte En Tehlikeli 2 Grup

Koronavirüs vakaları, bulaş ve yoğun bakım artışlarıyla ilgili çarpıcı uyarı… Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Birgül Yelken tarihi mücadelenin unutulmaması için kritik virajların fotoğraflarını sergilediklerini anlatırken, kovid-19’da bulaşın ve vaka artışının en önemli nedeni olan tehlikeli 2 grubu açıkladı. İşte koronavirüsle ilgili yoğun bakım görüntüleri ve son dakika uyarıları

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde görev yapan sağlık çalışanları, korona virüs sürecinde yaşadıkları zorlukları anlatan fotoğrafları yoğun bakım koridorunda oluşturdukları panoda topladı.

BU SAVAŞTA YAŞADIKLARINI UNUTMAMAK İÇİN…

Korona virüs sürecinde yaşadıkları anıları unutmamak isteyen ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde görevli sağlık çalışanları, farklı bir etkinliğe imza attı. Pandeminin başından itibaren yoğun bakım servisinde çekilen fotoğraflar bir araya getirilerek duvarda sergilenmeye başladı. Duygu yüklü panoyu görenler korona virüs sürecinin zorluğunu bir kez daha hatırladı.

ARTIK DUVARDA ANI OLARAK KALSIN DEDİ VE ÇARPICI UYARILARDA BULUNDU

Duvarda sergiledikleri fotoğraflar hakkında açıklamalarda bulunan ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Birgül Yelken, “1 yıldır yaşadığımız pek çok anı görüntülemeye çalıştık. Bu görüntülerimizi de unutmayalım diye pano yaparak duvara astık. Gerçekten zor bir yıl geçti. Yılbaşı, 14 Mart, hemşireler günü ve bizlerin doğum günlerini burada yaşadık. Bu anları da kalıcı hale getirmeye çalıştık. Umarım duvarda kalır. Tekrar yaşamayız. Duvarda kalsın istiyoruz.

Hekim grubunun evlerine hiç gidemediği dönem oldu. Diğer sağlık personelleri de temastan dolayı ailelerini korumak için gidemediler. Çok ağır gelip iyileştirerek gönderdiğimiz hastalar da minnettar olarak gittiler. Biz onların da bazılarını hatırlamak için bir anı olarak bıraktık” şeklinde konuştu.

KORONAVİRÜSTE ARTIŞA NEDEN OLAN 2 TEHLİKELİ GRUP

Son zamanlarda artan Korona virüs (Covid-19) salgınıyla ilgili olarak özellikle gençlerde oluşan ‘ben ayakta atlatırım’ algısı ile, ‘Virüsü geçirdim’ diye maske ve mesafe kurallarına uyulmamasının virüsün yayılmasının en büyük sebepler olarak ortaya çıktığını ifade ediyor.

ŞAKA DEĞİL, BURADA CAN MÜCADELESİ VERİLİYOR

Eskişehir dahil olmak üzere Türkiye’nin çoğu ilinde Korona virüs salgını artıyor. Sosyal mesafe ve maske, virüsten korunma konusunda en büyük önem olarak ortaya çıkarken, bazı vatandaşlar ise buna dikkat etmiyor. Sağlık çalışanları bu dönemde çok fazla çalışarak vatandaşları virüsten kurtarma konusunda ellerinden geleni yaparken, bu süreç içerisinde de fazla yorularak ‘can mücadelesi’ veriyorlar. Sağlık çalışanları, virüsün hafife alınmaması gerektiğini söylerken, kendilerine yardımcı olabilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyorlar.

Korona virüsün (Covid-19) Türkiye’de görülmesinin ardından en yoğun şekilde çalışan hastanelerden biri olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde bulunan yoğun bakımda pozitif hastaların tedavileri devam ediyor. Her geçen gün vakanın arttığı Eskişehir’de doktorlar uyarılarda bulunuyor. Son zamanlarda vatandaşların ‘Ben ayakta atlatmışımdır’ şeklindeki düşüncesinin yanlış olduğunu belirten yetkililer, hastalığa karşı herkesin kendi önlemini alması gerektiğini belirtiyorlar. Hastalığın ağır semptomlarının olduğuna dikkat çekilirken, vatandaşların maskesiz dolaşmaması ve sosyal mesafeye dikkat etmesinin önemine vurgu yapıldı.

Yoğun bakım ünitesindeki doktorların ve gelen hastaların Koronanın ciddiyetini bildiğini aktaran Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGÜ) Başhekimi Profesör Dr. Muhammed Evvah Karakılıç, zaman içerisinde sağlık çalışanlarının çok yorulduklarını ifade ederken, temas ne kadar az olursa sağlık çalışanlarının da o derece korunacağını söyledi.

HERKES ÇOK ÇALIŞIYOR

Başhekim Karakılıç, “Diğer hastanelerimizde olduğu gibi Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde de ciddi bir artış oldu ve hep birlikte bununla mücadeleye başladık. Tüm doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlık personellerimiz canla başla bu konuda gayret sarf ediyor. Bu noktada vatandaşlarımızdan özel bir ricamız var. Herkes bu kadar çabalarken sosyal mesafeye, maskeye ve diğer hijyen kurallarına özellikle uymalarını rica ediyoruz. Çünkü herkes çok çalışıyor, hastalarımızı bir an önce iyileştirip taburcu etmeye çalıştırıyoruz.

Bunu ne kadar hafif atlatırsak hepimiz için o kadar iyi olacak. Bu savaşta sağlık çalışanlarımız yorulmaya başladılar diyebilirim. Canla başla ve istekle çalışma yolunda gitmeye devam ediyorlar ama bu, zaman içerisinde güçlerin tükenmesine ve yorgunluklara yol açıyor. Doktor ve hemşirelerimizden, kendi çalışanlarımızdan da Korona virüs testi pozitif olanlar oluyor. Onlar da sahadan çekilmek zorunda kalıyor. Temas ne kadar azaltılırsa sağlık çalışanlarımızı da o kadar korumuş olacağız. Böylelikle durumu sürdürülebilir bir zemine çekebiliriz. Virüs giderek artar ve baş edilmez bir noktaya gelirse hepimiz için zor bir dönem başlar” dedi.

ŞU GERÇEĞİ KAVRAYALIM: BU HASTALIĞA YAKALANDIĞINIZDA ATLATMAK KOLAY DEĞİL

İnsanların ‘hasta olur geçiririz’ diye düşünmemesi gerektiğini aktaran Hemşire Havva Songur, “Yaklaşık olarak mart ayından beri bu mücadeleyi veriyoruz. Sağlık ekibi olarak hep birlikte gerçekten çok yoğun bir süreç geçiriyoruz. Son zamanlarda vaka sayıları çok arttı.

İlk zamanlara göre sayılar çok fazla. Biz halktan daha çok duyarlı olmasını bekliyoruz. Gerekmedikçe dışarı çıkmasınlar, gerekiyorsa da mutlaka maskelerini taksınlar, mesafelerini korusunlar ve temizliklerine dikkat etsinler. Çünkü gerçekten sağlık ekibi olarak çok yorulduk. Bu kolay atlatılan bir hastalık değil. Tabii herkeste farklı seyirde ilerleyebiliyor. O yüzden halkın daha da dikkat etmesi gerekiyor. Bulaştırıcılık oldukça yüksek, birbirimize çok fazla bulaştırabiliyoruz. O yüzden de dikkat etmemiz lazım” diye konuştu.

YAYILIMA NEDEN OLAN 2 EN TEHLİKELİ GRUP

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Birgül Yelken ise, mart ayından beri çalıştıklarını ve çok yorulduklarını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda etrafını enfekte eden en büyük kitle genç grup ve onlar kendilerine çok güveniyorlar. Aslında kendileri de enfekte olup öyle çok da sağlıklı geçirmiyorlar. Kendileri de semptomlarla karşılaşabiliyorlar, ama bu davranış ve düşünce şekli toplumdaki enfeksiyon oranını gerçekten çok fazla arttırıyor. ‘Ben geçirdim’ deyip rahat davranan bir grup da var. Onlar da şu anda çok tehlikeli. Gerçekten virüsün ne zaman enfekte etmeye başladığını ve bu olayın ne zaman bittiğini şu anda belirlememiz mümkün değil.

Onlar ‘Ben koronavirüsü geçirdim’ dediklerinde bile hâlâ enfeksiyonu yaymaya devam ediyor olabilirler. Bu konuda da toplumun duyarlı olması ve kurallara uyması lazım. Yani karantina süresi neyse buna mutlaka uymalı. ‘Virüsü geçirdim’ deyip işe başlasa bile maske ve mesafe kurallarına uyması lazım.

Şu anda en tehlikeli grup bu iki grup. Biz sağlık personeli olarak mart ayından beri çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve gerçekten çok yorulduk. Toplumdan kurallara uymalarını rica ediyoruz, istiyoruz. Biz çalışmaya devam edeceğiz ama kurallara uyarlarsa bizi biraz dinlendirmiş olurlar. Toplumdan ilgilerini ve bu konudaki dikkatlerini istiyoruz.”

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/galeri/saglik/son-dakika-koronavirus-yogun-bakimindan-carpici-uyari-iste-en-tehlikeli-2-grup

Leave a Comment