Aşı Haberler Halk Sağlığı Turkey

Koronavirüs Normalleşme Sürecinde Kritik Karar: Her Hafta 5 Milyon Doz

Her hafta 5 milyon doz olarak sevk edilecek BioNTech aşıları hiç bekletilmeden kullanılacak. Çin ve Rus aşısı gelmese bile haftada en az 5 milyon doz aşı yapılmış olacak.

Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre Türkiye, haziran ayıyla hızlı bir aşılama sürecine girecek.

Türkiye her hafta 5 milyon doz olarak sevk edilecek BioNTech aşıları hiç bekletilmeden kullanılacak. Çin ve Rus aşısı gelmese bile haftada en az 5 milyon doz aşı yapılmış olacak. Böylece 30 milyon kişinin ilk doz aşısı yapılmış olacak. Aşılar için ikinci doz yedeklemesi yapılmasına gerek olmadığı için bir anda 30 milyon kişi aşılanmış olacak. Temmuz sonunda 18 yaş üstü yaz sonunda ise toplumun yüzde 60’ı aşılanması hedefleniyor. İkinci dozlar da yaz sonuna kadar yapılacak.

Sağlık Bakanlığı, üçüncü yani hatırlatma dozlarının yapılmasını da planlamaya başladı. Verilere göre Çin aşısı Sinovaç’ın 6 ay, BioNTech’in ise 9 ay sonra tek doz olarak hatırlatma yapılması planlanıyor. Sonbahara kadar bilim insanları tarafından çalışmaların tamamlanıp, “farklı aşı ile hatırlatma dozu yapılabiliyor mu, kişiler nasıl yanıt veriyor” sorularının yanıtını içeren sonuçların yayınlanması bekleniyor.

O yüzden antikor taramaları ve farklı aşı ile hatırlatma dozu yapma deneyleri önem taşıyor. Yerli aşının yetişmesi halinde Sinovac’ın hatırlatma dozunun bununla yapılması bekleniyor.

Kaynak: https://www.cnnturk.com/turkiye/koronavirus-normallesme-surecinde-kritik-karar-her-hafta-5-milyon-doz

Leave a Comment